Fazla Gıda
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmak için UNDP tarafından desteklenen Fazla Gıda, anlaşmalı olduğu partnerlerinin fazla gıdalarına Geri Kazanım Hiyerarşisi doğrultusunda bütüncül ve dijital çözümler sunmakta ve bunları en yüksek finansal, çevresel ve sosyal değeri sağlayan doğru ortakla eşleştirmektedir. Teknolojiyi gıda atığı gibi önemli bir konunun merkezine yerleştiren platform, insani tüketim, hayvan yemi üretimi ve geri dönüşüm gibi farklı modüller ve bütünsel çözümler sunmaktadır. Ayrıca, operasyonlara yönelik verilerin analiz edilmesi ile partnerlere atığı kaynağında azaltım için içgörüler sunmaktadır. Teknoloji ve yaratılan partner ekosistemin yardımıyla, partnerlerinin gıda atığı kaynaklı karbon salınımını %50 oranında azaltmayı hedeflemektedir.
HyggeFood Company
Bitkisel protein teknolojileri üreten Hyggefoods; peynir, havyar, süt, et gibi hayvansal gıdaların bitki bazlı alternatiflerini lezzetli, sağlıklı ve sürdürülebilir olarak üretebilmek için algoritmalar geliştiriyor. Türkiye'nin coğrafi işaretli nadir gıda hammaddelerini reçetelerine ekleyerek, dünyada takliti zor tat ve içerik dinamiklerini elde ediyor. Ayrıca Hyggefoods hayvansal gıda üretim sisteminin karmaşık yapısını yalınlaştırarak daha az hammadde, daha az su kullanımı, daha az karbondioksit salınımı ile sürdürülebilir yeşil üretim teknolojileri geliştiriyor. Hyggefisk ve Vegovego markaları ile pilot ölçekli üretim yapan Hyggefoods, smart yatırımlar ile Türkiye’nin ilk yeşil gıda teknoloji fabrikasını kurmayı hedefliyor.
Lykta Greenbox
Giderek kirlenen doğa, hızla artan nüfus ve şehirleşme, gelecekte hayatlarımızın fanuslara hapsolacağını düşündürse de, bu fanusların içerisini yaşanabilir kılmak artık mümkün. Melis ve Ertaç ÇİFTÇİ ile Sinan APAK’ın ortak girişimi olan LYKTA GREENBOX; evler için akıllı bitki yetiştirme modülleri üretiyor. LYKTA GREENBOX’ın geliştirdiği Aeroponik İç Ortam Bitki Yetiştirme Modülleri, tarıma elverişli toprakları olmayan, yeterince gün ışığı alamayan, suyun yetersiz olduğu ortamlarda ve mega kentlerde organik sebze ve meyve yetiştirmeyi sağlıyor. LYKTA GREENBOX modern yaşamla doğa arasındaki boşluğa bir köprü kuruyor. Geleceğin evleri ve ofisleri için de çözümleri olan girişimin ekibi, ayrıca akıllı bahçeleri olan binalar için yenilikçi mimarlık firmaları ile ortak çalışmalar yürütüyor.
Nanomik
Buse Berber Örçen ve Arda Örçen tarafından kurulan Nanomik Biyoteknoloji, tarım ve gıda ürünlerinin raf ömrünü artıran doğal koruyucular geliştiriyor. Patentli mikroenkapsülasyon teknolojisi ile bitkisel ve mikroorganizma kaynaklı molekülleri kimyasal koruyucular kadar etkili hale getiren Nanomik Biyoteknoloji, tarladan sofraya kadar farklı üretim ve uygulama aşamalarında üreticiye doğal çözümler sunuyor. Tarım ve HoReCa sektörü için ayrı ürünleri bulunan şirket, karantina döneminde kişisel kullanım için de Biomik adında bir ürün geliştirdi. Ulusal ve uluslararası onlarca ödülün sahibi olan Nanomik, daha temiz gıdalar, daha sağlıklı yarınlar için çalışıyor.
The Snack Haus
The Snack Haus, %100 doğal, sağlıklı, katkısız atıştırmalıklar üretiyor. Perakende ürün satışlarını The Snack Haus markası altında, toptan satışlarını ve özel üretim ürünlerini Haus Freeze Dry markası altında yaparak, ürettiği her üründe taze gıdanın rengini, hacmini, kokusunu ve tadını değiştirmeden koruyor. Üstelik ürünleri taze gıda ile aynı besin değerlerinde 30 yıl raf ömrüne sahipken aynı zamanda kızartma olmaksızın kıtır haldeler. Ürünlerin bu formlarını içlerinde barındırdıkları su oranını %98 oranında uzaklaştırarak meydana getiriyor. Böylece uzun süreli bir raf ömrü sağlarken, geleneksel yöntemlerle kurutmalardan farklı olarak gıdanın içeriğindeki tüm vitamin ve mineral değerleri de korunmuş oluyor.
Vahaa
Dünya nüfusu artarken ve iklim değişikliği sebebiyle tarım alanları küçülürken, Vahaa'nın vizyonu tarımı kente taşıyarak, yarının toplumlarını sürdürülebilir ve temiz üretim ile besleyebilmek. Vahaa, dikey tarım çözümleri ile dünyanın her yerinde, iklimden bağımsız olarak yılın 365 günü üretim yapılabilmesini hedefleyen bir akıllı tarım girişimi. Hidroponik yetiştirme yöntemi ve IoT teknolojisini birleştiren iklimlendirilmiş modüler üniteler, mobil uygulama aracılığıyla yönetilebiliyor ve taşınabilir özelliğiyle müşterilerimize marul, roka, çilek, domates gibi ürünleri yerinde üretim imkanı veriyor. Vahaa, dikey tarım ünitelerini müşterinin isteğine göre atıl alan, restaurant, otel, mağaza, AVM gibi yerlere diledikleri hacimde koyabiliyor.