Türkiye’de fast food sektörü büyümeye devam ediyor


Günümüzde fast food ile her yerde karşılaşmak mümkün. Dünyanın herhangi bir yerindeki başkentleri gezecek olduğunuzda tüm o dünyaca ünlü ve yerel halkın sevdiği fast food restoran zincirlerini görebilirsiniz.

Hazır yemek seçeneklerinin popülaritesi, HoReCa sektöründeki büyümeyi yansıtıyor ve her geçen gün artmaya devam ediyor. Türk halkının yeme alışkanlıkları değişirken bu değişimler tedarikçilerin pazara giriş olanaklarını da etkiliyor.
 

Türkiye’de fast food: 2.4 milyar dolarlık bir pazar
 

Türkiye’de fast food: 2.4 milyar dolarlık bir pazar
 
Tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de fast food, milyar dolarlık dev bir pazar.
 
Domino’s Pizza Türkiye ve Avrasya Genel Müdürü Aslan Saranga, Eylül 2017’deki konuşmasında pazarın boyutunun 10 milyar lira olduğunu bildirdi.
 
Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’da alışılagelen fast food markaları arasındaki rekabet Türkiye’de de etkisini göstermeye başladı. Birçok yabancı marka ve zincir yerini sağlamlaştırmış olsa da yerel şirketler hala pazarın önemli bir kısmını elinde tutuyor.
 
Sektörün finansal sağlığı ve stabilitesi gün geçtikçe güçleniyor. Euromonitor’un belirttiğine göre 2016’da tüm ülkede %5 oranında daha fazla fast food restoranı açıldı.
 

TAB Gıda: Türkiye’nin fast food kralları
 

Fast food zincirleri tüm dünyada olduğu gibi bu coğrafyada da franchise sistemleri ile mevcudiyetlerini artırıyor. Türkiye’de ise diğerlerinden kat kat önde olan bir franchise var: TAB Gıda.
 
TAB Gıda, 1995’te tüm Türkiye’de Burger King restoranları açma hakkını elde ettiğinden beri tüm hazır yemek segmentinin %40’ını kontrol edecek konuma geldi. Web sitesindeki bilgilere göre TAB, bazı büyük Amerikan markaları da dahil olmak üzere toplam 1.132 restoranın işletmeciliğini yapıyor.

TAB Gıda’nın işlettiği restoranlar:
 
• 651 Burger King restoranı
• 200 Popeyes restoranı
• 135 Usta Dönerci restoranı
• 78 Sbarro pizza restoranı
• 68 Arby’s restoranı
 
Bu türden bir pazar hakimiyetine rağmen diğer rakiplerin de sahip olduğu birçok yabancı franchise bulunuyor.
 
Dünyaca ünlü kızarmış tavuk restoranı KFC’yi Türkiye’deki ayağını Dubaili Abraaj Group yönetiyor. Şirket, franchise haklarını 2015’te Amerikalı Yum! Brands şirketinden almıştı.
 
Öte yandan Türkiye’de 30 yıldan fazla süredir bulunan McDonald’s var. Fakat tüm dünyadaki mutlak hakimiyetine rağmen Golden Arches, Türkiye’de sadece 225 şubesi ile bu bölgede aynı hakimiyeti yakalayamıyor.
 
Bir ülkedeki restoran sayısı markanın popülerliği adına önemli bir ölçüt olsa da bazen yeterli olmayabiliyor. Mediabrands ve Insigt Research tarafından yapılan anket, Türk halkının hazır yemek tercihlerine dair fikir sunuyor. Katılımcıların favori restoran zincirlerini seçmelerinin istendiği anketin sonuçları ise şu şekilde:
 
• Burger King – %46
• Domino’s – %43
• McDonald’s – %36
• Baydöner – %29
• KFC – %25
 
Türk mutfağının bir parçası olan ve tamamen Türk sahipliğindeki bir işletme olan Baydöner, diğer markalar arasında önemli bir yere sahip.

Toplumdaki değişiklikler, Türk halkının hazır yemeğe yönelik tercihlerini artırıyor

Otel, kafe ve tam hizmet sunan restoranları kapsayan ve nispeten daha büyük olan HoReCa sektöründe de olduğu gibi fast food sektörü de Türkiye’deki toplumsal değişikliklerden etkileniyor.
 
İlk ele alınması gereken Türk halkının giderek artan alım gücü. Son on yılın başlarından beri her geçen yıl artan ortalama gelir seviyeleri, 2016’da 13.000 dolardan fazlasına ulaştı. Harcayacak daha fazla parası olan Türk halkı böylelikle temel ihtiyaçların yanında tüketim mallarına da daha fazla harcama yapıyor ve bu durum, yeme alışkanlıklarında da değişime neden oluyor.
 
 
Eurostat’ın araştırmalarına göre Türk halkı, Avrupalılara kıyasla haftada 9 saat daha fazla çalışıyor dolayısıyla evde yemek hazırlamak için yeterli zamanları bulunmuyor.
 
Ayrıca Türkiye genç bir nüfusa sahip. Ülkedeki yaş ortalaması 30 civarında; bahsi geçen Mediabrands/Insigh Research anketine katılanların %45’i de 16-34 yaş aralığındaki kişilerden oluşuyor.
 
Tüm bu faktörler, hazır yemek konseptini yeni bir seviyeye taşımak için oldukça ideal ve bu durum Türkiye’de etkisini daha fazla hissettiriyor.
 

WorldFood İstanbul’da fast food zincirindeki alıcılar ve daha fazlasıyla tanışma fırsatını yakalayın
 

Türkiye’nin lider gıda ve içecek fuarı WorldFood İstanbul, fast food alıcıları, restoran işletmecileri, HoReCa temsilcileri ve perakendeciler de dâhil olmak üzere Türkiye gıda pazarının birçok önemli oyuncusuna ev sahipliği yapıyor.
 
Türkiye’den, Orta Doğu’dan, Avrupa’dan ve diğer bölgelerden gelen 13.000’den fazla ziyaretçi, işlerini büyütmek adına ortaklar kurmak ve yeni ürünleri keşfetmek amacıyla her yıl WorldFood İstanbul’a katılıyor.
 
Fırsatlarla dolu bu coğrafyada satışlarınızı artırmak için hemen standınız için en iyi konumu ayırtın.
 
Geri